Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Paneli

Paneli

Paneli
Sportska sponzorstva

Sportska sponzorstva

Sport u Hrvatskoj trenutno prolazi veliku tranziciju. S dolaskom krize novca je bilo sve manje, kako svugdje, tako i u sportu. Danas se možemo zapitati jesu li do sada sportska sponzorstva bile samo donacije ili je postojalo poslovno opravdanje za njih? S iskorakom nekoliko sportova u marketinške modele, pitamo se može li sportsko sponzorstvo biti poslovno opravdano ulaganje, što sportaši uopće nude i što utječe na odluku o sponzorstvu? Također, zanimaju nas i iskustva velikih europskih klubova i kako ih primijeniti u Hrvatskoj? Prije nego bude prekasno za domaće klubove pitat ćemo naše paneliste kako do sponzorstva u sportu.

Gdje se događa novinarstvo?

Gdje se događa novinarstvo?

Da li se većina glavnih vijesti još uvijek prvo pojavljuje u dnevnom tisku te se kasnije ponavlja i obrađuje u ostalim medijima ili tu ulogu preuzimaju internet portali? Da li je bitno saznati što se događa ili je važno saznati i zašto se nešto dogodilo?

U krizi se poznaju junaci?

U krizi se poznaju junaci?

Kriza i komuniciranje uvijek su bili najizazovnija, a nerijetko i ubojita kombinacija za svaku tvrtku, organizaciju pa i pojedinca. Krizna komunikacija uvijek je „krupan zalogaj“, a što tek činiti kad kriza traje godinama, pa krizno komuniciranje postane svakodnevica? Zašto se krize često događaju i tko je za njih odgovoran? Jesu li krize najbolja medijska roba? Zašto se (ne) snalazimo u kriznom komuniciranju? Koje su tajne velikih majstora krizne komunikacije?

Regija 3.0

Regija 3.0

Potreba za reindustrijalizacijom pojavila se kao jedna od glavnih tema tijekom trenutne ekonomske krize. Osnovna teza bila je potreba za preoblikovanjem naše ekonomije na način da više odražava povratak proizvodnji i industrijama koje su bile glavni oslonci gospodarstva. S druge strane nalazi se teza da je predložena reindustrijalizacija nemoguća, s obzirom da se klasična industrija dobrim dijelom već preselila na istok, a ekonomije se ionako značajno mjenjaju uslijed krize, ali i tehnoloških promjena. U svakom slučaju, industrija u razvijenom svijetu svakako će biti tehnološki napredna.

Možemo li se reindustrijalizirati i što bi značila reindustrijalizacija danas? Kako tehnologija mijenja ekonomije i koji bi bili oslonci novog gospodarstva? Gdje je tu Hrvatska, a gdje regija? Koje industrije su najbolje pozicionirane za buduće razdoblje i gdje se u tome vide kompanije naših panelista?

Pogled preko plota

Pogled preko plota

Iako poznajemo ili smo bar čuli za sve velike medijske brandove u ostalim zemljama regije, iako vrlo često naletimo na dobre kampanje i slušamo što se događa kod susjeda, svi znamo da je vrlo teško ispratiti što se stvarno sve dogodilo na tržištima u našem najbližem okruženju. Stariji još uvijek pričaju kakva su bila izdanja novina iz Sarajeva ili Beograda, sjećamo se razlika u televizijama, mlađi prate internetske portale, ali prave informacije i dalje ostaju teško dostupne. Kakvi su mediji danas u svakoj od bivših republika? Kako se razvija agencijsko tržište? Kolika je kvaliteta produkcije? Napreduje li digital svugdje jednako? Po jedan stručnjak sa svakog tržišta pomoći će nam doći do odgovora i na brz i dinamičan način prenijeti sve što se događalo od Weekenda do Weekenda.

Novinarski članci na portalima: krađa ili ne?

Novinarski članci na portalima: krađa ili ne?

Kada postolar napravi cipele ili stolar namještaj, zarade svoj novac tako da ih prodaju svojim klijentima. Kada novinar napiše svoj tekst, priča nije tako jednostavna. Nekada se tekst prodavao kao dio novina ili magazina. Danas u digitalnom svijetu tekst dolazi do čitaoca na stotine načina. Nažalost, od većine njih autor teksta trenutno ne može dobiti novac. Rezultat je vrlo često da oni koji stvaraju sadržaj od toga nemaju ništa. Kako funkcioniraju autorska prava? Da li je uopće moguće pronaći model zaštite autorskih prava u digitalnom dobu? Tko krade, kome se krade te kako namjeravamo to riješiti odgovorit će naši panelisti.

NOVI MEDIJSKI IGRAČI

NOVI MEDIJSKI IGRAČI

U zadnjih dvadesetak godina medijskim kućama javlja se sve više konkurencije iz industrija koje nikad nisu bile percipirane kao medijski igrači. Medijski prostor je u digitalnom svijetu svugdje oko nas. Osim Googlea i Facebooka te mnogih digitalnih servisa koje obiluju medijskim prostorom konkurencija medijima odjednom postaju i telekomi, content agregatori, aplikacije, over the top televizije i mnogi drugi. Na hrvatskom tržištu nagli rast IPTVa pod okriljem telekoma prijeti u potpunosti promijeniti medijsko okruženje. Digitalne televizije glavna su vijest ove godine gdje ćemo osim nekih već etabliranih igrača slušati i nove koji će nam otkriti svoje planove. Što sve ovo znači za hrvatsko, ali i regionalno tržište? Kakav je utjecaj na televizije i ostale medije? Mogu li ovaj dinamičan razvoj pratiti i ostali dijelovi medijskog tržišta? A i što je uopće mediji danas s pozicije telekoma čut ćemo u jednom od najuzbudljivijih panela petog Weekenda.

Može li Hrvatski film biti gledan i profitabilan?

Može li Hrvatski film biti gledan i profitabilan?

Kako vratiti gledatelje u kina kad je u pitanju domaći film? Kakav je položaj hrvatske kinematografije u europskim okvirima? Što su tzv. festivalski filmovi, a što filmovi koji se obraćaju širokoj publici i na koji je način ta podjela napravljena? Koji su kriteriji nacionalnog filmskog fonda pri odabiru filmova i možemo li uopće govoriti o filmskoj industriji u Hrvatskoj? Jesu li regionalne koprodukcije rješenje problema?

Mit o TV rejtingu

Mit o TV rejtingu

Što je zapravo rejting, na koji način ga mjerimo, mijenja li se metodologija mjerenja obzirom na to da se televizijski sadržaji sve više konzumiraju nelinearno, u kojoj mjeri društvene mreže i novi mediji općenito utječu na rejtinge? Koliko su kreatori sadržaja vođeni postizanjem rejtinga i je li rejting jedino mjerilo temeljem kojeg agencije i oglašivači plasiraju svoj novac u medije? Što rejting znači komercijalnim, a što javnim televizijama?