Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Prvi dan petog Weekenda: o kriznom komuniciranju, medijskim tržištima u regiji i inovacijama u medijima

Bogat program predavanja i panela prvog je dana petog Weekend Media Festivala privukao veliki broj sudionika koji su napunili sve četiri dvorane. Razgovaralo se o kriznom komuniciranju, raspravljalo o TV rejtingu i debatiralo o sportskim sponzorstvima, a predstavljeno je i medijsko tržište u svim zemljama regije, globalno tržište internetskih igrica te inovacije u medijima.

Prva panel rasprava bila je posvećena kriznom komuniciranju, a zaključak je da o krizama treba razmišljati prije nego što se dogode, jer je priprema majka svakog uspjeha u upravljanju krizom. Krizno komuniciranje na neki je način lakše u stigmatiziranim industrijama, poput duhanske, jer su one one stalno u krizi, pa im je to osnovni model komunikacije, rekao je direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić. Slično je i u farmaceutskoj industriji, koja, smatra direktor Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova Sani Pogorilić, loše komunicira u kriznim situacijama, a razlog je iznimno složena i stroga regulativa na tržištu lijekova. U T-HT-u se stalno pripremaju za krize na sve načine, a kada kriza izbije, pravilo je da u medijima istupaju glasnogovornik ili stručnjak za to područje, kaže glasnogovornica T-HT-a Maja Weber. 

Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi bio je prvi gost novog formata na Weekend Media Festivalu, nazvanog Hard Talk. Tedeschi je demantirao da je uključen u bilo koji novi medijski projekt, iako ga se u tom kontekstu često spominje. Ipak, ne čude ga priče o novim medijskim projektima, jer se upravo u vrijeme krize preslaguje medijska slika i zauzimaju pozicije za budućnost. 

Pogled preko plota

Novost na ovogodišnjem Weekendu je i Pogled preko plota, format u kojem su medijski stručnjaci predstavili tržišta šest država sljednica bivše Jugoslavije. Vrijednost medijskih tržišta uglavnom je razmjerna veličini pojedinih država, makar su ti podaci vrlo dvojbeni. U Srbiji se ove godine, recesiji unatoč, očekuje rast tržišta oglašavanja za 3 do 5 posto, na 175 milijuna eura, prema podacima koje je iznio Ivan Stanković iz Communisa. U Sloveniji je najveći problem niska razina povjerenja u medije: čak 60,3 posto građana ne vjeruje medijima, rekao je Leon Magdalenc iz agencije Pristop. U Makedoniji se, prema podacima Aleksandra Ivanovskog, ukupni oglašivački budžet za medije kreće između 40 i 45 milijuna eura, od čega oko dvije trećine drži televizija. Najveći oglašivači na hrvatskim televizijama, prema podacima koje je iznio Dražen Bračić iz agencije Dotični, sve više kupuju oglasne termine od 20 sekundi, sve manje od 30 sekundi, a sve su češći i novi formati televizijskog oglašavanja. U tiskovinama pada broj oglasa na duplericama, sve je više malih oglasa, a trend je, kako kaže Bračić, totalni damping. U Crnoj Gori vrlo je malo pouzdanih podataka, ali Velibor Zolak, direktor budvanske agencije AMC, procjenjuje veličinu tržišta na 12 milijuna eura, od čega nešto više od pola drži televizija, a četvrtinu tisak. U Bosni i Hercegovini još je manje pouzdanih informacija, iako je Ekrem Dupanović, glavni urednik magazina Media Marketing, iznio podatak da je tržište televizijskog oglašavanja vrijedno 630 milijuna konvertibilnih maraka. Procjenjuje, međutim, da se u stvarnosti naplati tek jedna desetina tog iznosa. Na svjetskom medijskom tržištu oglašavanje će rasti do 2016. godine za oko šest posto, prema istraživanju konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers, koje je predstavio Dejan Ljuština. Digitalno oglašavanje rast će po stopi od 15 posto i do 2016. po vrijednosti se gotovo približiti televizijskom, ponajviše zbog strelovitog rasta prodaje pametnih telefona i tableta, te širenja društvenih mreža. 

Hrvatski sport je brand

Hrvatski sport sam je po sebi brand. Prema jednoj anketi Ipsos Pulsa, 85 posto ispitanih smatra da je hrvatski sport najbolji predstavnik zemlje u svijetu, a 75 posto njih misli da sport može pomoći promociji turizma. Taj podatak iznio je Ratko Rudić, sportski direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza na panel diskusiji o sponzorstvu u sportu. Mladen Pejković, glavni direktor Vipneta, rekao je da su tvrtke zasute molbama sportskih klubova i saveza, te da je sportsko sponzorstvo bitno za svaku tvrtku koja želi razvijati kvalitetan brand u Hrvatskoj.  ''Sportovi su između sebe konkurencija, jer se svatko bori za svoj dio medijskog i sponzorskog kolača, tako da se nekada zaboravi boriti se za sport. Treba koristiti sport za promociju države i hrvatskog turizma“, zaključio je Vedran Pavlek, direktor hrvatskih skijaških reprezentacija.

Tisak vs. digital - lažna dilema

Nizozemski medijski stručnjak Arno Laeven u svom je predavanju o inovacijama u medijima poručio da je tiskano naspram digitalnog lažna dilema, zato što je tajna uspjeha integrirati jedno i drugo. No, tiskano izdanje ne može se samo prebaciti u digitalni oblik, potrebno ga je ponovno stvoriti. ''Na svakih pet novinara trebao bi doći jedan developer. Znam da je to mnogima nedostižno, ali udio digitalnog naspram tiskanog u zadnjih deset godina je drastično porastao'', rekao je Laeven, koji predviđa da će u budućnosti tiskani mediji biti puno skuplji nego danas. 

Predstavljeni novi projekti

U sklopu petog Weekend Media Festivala prvoga dana predstavljeno je i nekoliko novih projekata. Hrvatski Telekom najavio je strateški sporazum s Googleom, čime je postao prvi Google AdWords Premier partner u Hrvatskoj.  HT nudi Google AdWords oglašavanje obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima. 

Glavni urednici listova Finance iz Slovenije, Business.hr  iz Hrvatske, Oslobođenja iz Bosne i Hercegovine, Novog magazina iz Srbije, Vijesti iz Crne Gore te Kapitala iz Makedonije potpisali su na Weekend Media Festivalu ugovor o suradnji i lansiranju medijskog projekta Biznis plus. Ovih šest poslovnih tiskovina integrirat će na jednu platformu sve poslovne informacije iz zemalja regije. 

21.09.2012.