Weekend Media FestivalRovinj, 20. - 23. 09. 2012.

Galerija 2011

Dobrodošli na Weekend 2012.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Čačić i Mudrinić: profit je poželjan motiv, bez kapitala nema zapošljavanja

Prvi učinci rada ove Vlade vidjet će se u zadnjem tromjesečju ove godine, početak sljedeće godine bit će loš, ali onda će drugo i treće tromjesečje biti bolje, najavio je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić na Weekend Media Festivalu. Čačić je zajedno s predsjednikom Uprave T-HT-a Ivicom Mudrinićem sudjelovao na panel raspravi o ekonomskoj budućnosti Hrvatske i regije.

Vlada je prepoznala okidače rasta i to je ponajprije energetika, tvrdi Čačić. Kad se u tom području ugovore radovi vrijedni dvije do tri milijarde eura, to će biti snažan poticaj gospodarskom rastu, pojasnio je. Europska investicijska banka prati projekte Vlade s 800 milijuna eura, od čega je 200 milijuna namijenjeno za energetiku, naveo je Čačić. U idućih godinu dana planira se izgradnja vjetroelektrana ukupne instalirane snage od 270 megavata, što je dvostruko više od postojećih kapaciteta.

No, što ako se netko na lokalnoj razini usprotivi takvim projektima, kao što se sada događa, upitao je Mudrinić. Čačić odgovara da će se to riješiti zakonom prema kojem će lokalna samouprava morati usklađivati svoje prostorne planove s projektima koje Vlada odredi kao strateške i od nacionalne važnosti.

Iako sadašnju Vladu smatra kompetentnijom od prethodne, Mudrinić nije siguran da su na svim pozicijama najkompetentniji ljudi. Ponovno je upozorio na sporost administracije i skup kapital kao glavne prepreke rastu investicija. Zbog toga, prema Mudriniću, strani kapital ne ulazi u Hrvatsku, a domaći stoji neiskorišten.

U hrvatskom javnom sektoru zaposleno je oko 250.000 ljudi, a a taj broj bi se uskoro mogao smanjiti za oko 20.000, potvrdio je Čačić. Prema podacima koje je iznio, 16.000 zaposlenih moralo bi ići u mirovinu, ali ne idu, jer im to zakon dopušta. Još 17.000 državnih službenika moglo bi dobrovoljno u mirovinu, ali to ne čine, jer bi ih se po sadašnjem zakonu kaznilo nižom mirovinom. Kada ne bi bilo tako, Čačić procjenjuje da bi četvrtina njih otišla u mirovinu, što, kad se pribroji onih 16.000 koji moraju u mirovinu, daje brojku od oko 20.000 zaposlenih manje.

U svemu tome nedostaje karika strateškog promišljanja, tvrdi Mudrinić i predlaže da se odredi u kojim segmentima Hrvatska želi biti značajna i na njima graditi svoju budućnost. Sada smo amorfna masa koja ne zna što želi, prema Mudriniću.

Problem je i mentalni sklop naslijeđen iz socijalizma, a prema kojemu je svako bogatstvo sumnjivo, smatra Čačić. Hrvatskoj nitko ne treba dolaziti da nam pomogne, profit je legitiman i poželjan motiv dolaska kapitala, ali za usvajanje te spoznaje trebat će nam još 20 godina, prema Čačićevoj procjeni. Treba promovirati viziju da nećemo živjeti bolje ako ne privučemo i pozdravimo kapital, jer bez kapitala nema novih radnih mjesta, dodao je Mudrinić.

Zbog skorog ulaska u EU, Hrvatska ima prednost od deset do 20 godina prema ostalim zemljama regije, ne računajući Sloveniju, koja će, međutim, imati velikih problema u idućih nekoliko godina, dok se ne izvuče iz krize, zaključio je Čačić.

22.09.2012.